Záróhangversennyel ért véget a kórusfesztivál

Augusztus 15-től egy héten át kórusművektől volt hangos Nyíregyháza. A szabolcsi megyeszékhely adott otthont a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak. A nyitó hangversenyt a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban tartották meg, ahol a Cantemus Kóruscsalád tagjai léptek közönség elé. A hangverseny jótékony célt szolgált, az énekkarok több mint 400 ezer forintot gyűjtöttek össze a Jósa András Oktatókórház Gyermek Rehabilitációs Osztályának.

 

HAZAI ÉS KÜLFÖLDI ÉNEKKAROK LÉPTEK FEL

 

A nemzetközi kórusfesztivál egy hete alatt magyar és külföldi énekkarok léptek fel Nyíregyházán. A hazai énekesek mellett érkezett kórus Tajvanról, Japánból Törökországból, Finnországból és Dél-Korából is. Az énekkarok minősítő versenyen vettek részt, de a szakmai zsűri mellett a nagyközönség előtt is bemutatkoztak: Nyíregyháza belvárosában a Kossuth téren folklóresttel szórakoztatták az érdeklődőket, és tartottak megyejárást is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8 településén is felléptek. A fesztivál résztvevői sok hasznos tapasztalatot szereztek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Először jártam a World Vision Kórussal Magyarországon. Örülök, hogy a koreai kultúra egy részét meg tudtuk mutatni. És az is öröm, hogy a szakmai munka mellett barátságokat is kötöttünk a Cantemus Kórus tagjaival – mondta Su Been Im, a Wold Vision Gyermekkar tagja.

 

SIKERES RENDEZVÉNY

 

A nemzetközi kórusfesztiválhoz idén is karvezetői mesterkurzus kötődött. A rendezvény ez évben is sikerrel zajlott.

– Amikor megszervezzük a fesztivált, elsősorban azt szeretnénk, hogy a versenyfeszültség, a fokozott igénybevétel mellett a nyíregyházi fesztivál az örömről szóljon, a kedvességről és a pozitív emlékekről – mondta Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy. – Én úgy látom, hogy ezt mi ebben az évben még a korábbi éveknél is ügyesebben csináltuk.

 

MAGYAR DALOKAT IS ÉNEKELTEK

 

A XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál záróhangversennyel ért véget a Continental Arénában. Az est során közel 1000 énekes lépett színpadra. A koncert csúcspontjaként a hazai és külföldi kórusok tagjai közösen énekeltek magyar, többek között Bárdos Lajos kórusműveket, majd felcsendült az István, a király című rockopera Felkelt a mi napunk című dala, amit közösen, magyarul énekeltek el a résztvevők. A záró hangverseny adott alkalmat arra, hogy átadják a nemzetközi kórusfesztivál kitüntetéseit, elismeréseit.

(Fotó: Szarka Lajos)