Zenés macskajáték a színházban

 

Csukás István meséjéből Kardos Tünde dramaturg írta a Mirr- Murr kalandjai zenés macskajáték szövegét nyíregyházi színpadra, melynek bemutatója november 3-án, 17 órakor kezdődik a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában. A kóbor macskák és házi cicák történetének rendezője Puskás Tivadar.

 

Barátság, magány, társak és elfogadás

 

A nagy odvas kéményen túl, a Vasmacska Étterem hátsó bejáratán innen, születőben a KMSZ, vagyis a Kóbor Macskák Szervezete.
Oriza Triznyák a városi macska – aki korántsem olyan bátor, mint mutatja – barátságába fogadja a Macskabokorból érkező vidéki cicát, Mirr-Murrt. Jönnek a próbatételek, a bábegerek és az árnyjáték. Talán nem illene elmondani, de Czirok cica vezetésével aztán mégiscsak a HMVSZ, vagyis a Házi Macskák Világ Szervezete lesz a nyerő. Barátságról, magányról, társakról és az elfogadásról rendezett zenés macskajátékot Puskás Tivadar, kinek nagy tapasztalata van a gyerekközönséggel, hiszen pályája első évtizedeit leginkább ebben a közegben töltötte. Sőt! Most, amikor soha nem látott divatja lett a társállatoknak, de még a Fekete Macskáknak is megszervezték a Világnapját, persze, hogy sikert ígér a darab.

 

Káprázatos előadásnak ígérgezik a darab

 

– Szerintem káprázatos lesz az előadás – véli a rendező. – A közönség remekül fog szórakozni 47 percig, és nem unatkozik, hanem gyönyörködik és élvezi az előadást. Zene, nagyszerű színészek, játék, állatok, költészet, minden van benne.

A legnagyobb kóbor macska, a Hold árnyékában megjelenik a Téglagyári Megálló névre hallgató spániel is – természetesen rolleren –, hogy a legnagyobb barátságba kerüljön a cica népséggel. A karaktert alakító László Lili, végzős színinövendék talán csak itt Nyíregyházán látott gyerekelőadást és gyerekközönséget. Teljesen érthetetlenül ez az élmény ezidáig kimaradt az életéből, de sokat ígérnek tapasztalt kollégái: Kosik Anita, Illyés Ákos és Rák Zoltán.


Szülőknek is szól

 

– Én keresem az identitásomat – meséli László Lili. – Nem vagyok benne biztos, hogy kutya vagyok vagy macska. Szeretnék a kóbor macskákhoz csatlakozni, mert nincsenek barátaim. Aztán valahogy mégiscsak helyes útra terelnek, hogy kutya vagyok, de lehetünk barátok.

A Mirr-Murr kalandjai leginkább talán a 3 és 10 éves közönséget, no meg szüleiket célozza. Zenéjét a The Biebers tagja, Puskás Dani írta az állatfigurák karakteréhez, amolyan mai zenei stílusban. A látvány Pálóczy Magdolna, a Móricz Zsigmond Színház díszlet - és jelmeztervezőjének munkája.

 

Matyasovszki Edit