Zéró hulladék, száz százalék újrahasznosítás

„Vedd meg, használd és dobd el” – nagyrészt erre a lineáris folyamatra épül napjaink fogyasztó társadalma. Ez a rendszer környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan, hiszen fosszilis energiára épül, ebből fakadóan jelentős az ártalmas anyagok kibocsátása és a hulladékképződés. Ezzel szemben áll a „megjavít-lecsökkent-felújít-újrafeldolgoz-újrafelhasznál-újrahasznosít” hatosfogat elvén alapuló körforgásos gazdaság. Ez a zéró hulladék koncepciót követi, vagyis a gazdasági rendszer anyagcsere folyamatai zárt, körkörös rendszerben áramlanak, a hulladékok és a melléktermékek pedig szinte 100%-ban újrahasznosulnak. Készülhet nyaklánc használt kávékapszulából, csillár harisnyából, polc újrahasznosított papírból, biodízel használt olajból. De az újrahasznosításnak az egyik lehetséges útja a biogáz előállítása is, melyet tisztítással a földgázzal egyenértékű minőségűvé lehet tenni.

– Innentől kezdve a fölhasználás lehetősége egyenértékű a földgázéval. Fűthetünk vele, csinálhatunk hő- és villamos energiát belőle, s ezzel működtethetjük a hulladékgyűjtő- és szállító járműveket, ezzel működtethetjük a tömegközlekedési járműveket, sőt ez földgázvegyiipari alapanyag is lehet, ami azt jelenti, hogy akár a LEGO-kockát is csinálhatjuk ebből a hulladékból előállított biometánból – mondta el Barta István, Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Fejlesztések a megyében

 

A hulladékok újrahasznosíthatóságának és a körforgásos gazdaság megvalósíthatóságának a lehetőségeit mutatták be és vitatták meg a Megyeházán rendezett Zéró lerakás címet viselő konferencián. A környezetszennyezés következtében jelentkező klímaváltozás Magyarországon az észak-alföldi régióban érezteti a leginkább kedvezőtlen hatásait. Itt például már közel két Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet is. A rendszer kialakítása így Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza szempontjából különösen lényeges.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás elnöke kiemelte, van egy több mint 6 milliárd forintos elnyert projektje is a hulladékgazdálkodási társulásnak, amelynek keretében újabb infrastrukturális fejlesztések, válogatóberendezések kerülnek beszerzésre, amelyek a keletkezett hulladékot még alaposabban, még inkább szekciókra gyűjtve, szekciókra bontva tudja gyűjteni, illetve válogatni. Erre alapozva lehet majd továbblépni akár az energetikai célú hasznosítás felé is.

 

Több mint kötelezettség

 

A körforgásos rendszer kialakítása európai uniós kötelezettség is, azonban gazdaságélénkítő hatásai is vannak. Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár további két célt is megfogalmazott: egyrészt munkahelyeket, gazdaságilag értéket teremtenek, s magyar munkaerőt alkalmaznak majd. Másrészt pedig a magyar GDP-t növelik, hiszen települési szilárd hulladékban található újrahasznosítható anyagokat tudják gazdaságilag felhasználni, és abból értéket teremteni.

A tervek szerint Magyarországon a papír-, a fém-, a műanyag- és az üveghulladék újrahasznosítása 2020-ig elsőnek 50 százalékos, később pedig 65 százalékos mértékig történne meg. Ennek megvalósítására a kormány egy országos rendszert hoz létre, a fejlesztésekre pedig előreláthatólag közel 100 milliárd forint támogatást biztosít majd.

Zadubenszki Norbert