Zöldhulladék-gyűjtő pontokat alakított ki a Jósavárosban hat helyszínen a NYÍRVV
Fotó: Szarka Lajos

Az önkormányzat a NYÍRVV Nonprofit Kft. közreműködésével megszervezte a lakótelepeken élők kérésére a zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Kísérleti jelleggel a Jósavárosban hat gyűjtőponton 8 kalodát helyez el a társaság. A Csaló közben és a Május 1. téren kettőt-kettőt, illetve a Kodály Zoltán és a Krúdy Gyula utcán, a Május 1. tér 10. és 14. számú épület előtt egy újabbat, illetve az Ószőlő utca tízemeleteseinek szomszédságában. 

Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte:

„Ez egy nagyon fontos törekvése a városnak - és nem csak kampány jelleggel -, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt évekre, mindig ösztönöztük a társaságunkon keresztül, hogy a lakók is aktívan vegyenek részt a saját környezetük gondozásában. Ezért van az, hogy járdalapot és sódert biztosítunk, ha valaki járdát kíván építeni. A fásításhoz is hozzájárulunk, cserjéket biztosítunk és növényeket. Balkonföld akció van a város 100 pontján, tehát itt mindenképpen egy tudatos és folyamatos építkezésről van szó.  Segítség a lakóknak. Ennek egy kiváló tesztpontja és fontos állomása a zöldhulladék-gyűjtő pontok üzembe helyezése.”

Alapvetően a Jósaváros önkormányzati képviselőjéhez érkezett a lakossági kérés a zöldhulladék gyűjtésének, kezelésének valamilyen megoldására. Így dolgozta ki a társaság szakember gárdája a tetszetős külsejű, környezetbe illő fa gyűjtőkalodákat a cserélhető Big Bag zsákokkal, melyet megfelelő időszakonként elszállítanak majd.  

„Többször megkerestek fogadóórámon a lakosok, hogy sokan vannak a panelházakban, akik folyamatosan gondozzák a kiskerteket. Ezt teljesen önszántukból, kedvtelésből teszik. Sokan beköltöztek külterületekről és hiányzik nekik a kertészkedés. Úgy döntöttek, hogy segítik ezzel a város munkáját is, hogy a panelek környékén a kiskerteket szépen rendbe rakják.” – nyilatkozta Nagy Szabina, a körzet önkormányzati képviselője.

A NYÍRVV a közeljövőben kiterjeszti a programot a város más lakótelepeire is, majd gyűjtőjáratot szerveznek a zöldhulladék elszállítására, melynek hasznosítására már megszületett a terv.

 „Szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy rendeltetésszerűen használják a kalodákat, és csakis a közterületeken keletkező zöldhulladékot helyezzék el benne, mert a zöldhulladékot csak idézőjelben vesszük hulladéknak. Nekünk ez egy másodlagos nyersanyagnak fog minősülni, amit egy aprítás után természetesen hasznosítani tudunk, méghozzá a borbányai rekultivált hulladéklerakó területére fogjuk talajtakaróként felhasználni.” – tájékoztatott Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft ügyvezetője.

A varosuzemeltetes@nyirvv.hu e-mail címen, illetve a társaság központi telefonján, az 548–460-as számon várják a lakosság kéréseit, kérdéseit és észrevételeit városszépítéssel kapcsolatos ügyekben.

Kapcsolódó galéria

Zöldhulladék-gyűjtő Pont átadó