Zöldségmentő saláták reggelire, ebédre, vacsorára
Időről időre probléma volt nálunk, hogy a zöldségfélék megfonnyadtak a hűtőszekrényben, és ki kellett dobni. Ami főleg télen nagy pazarlás. Ez ma már nem okoz gondot. Minden maradékból lehet ízletes salátát készíteni. Egy kevés só, oregánó, fokhagyma és olívaolaj, mindenből csodás ételt varázsol.

Gondolom, sokan vagyunk úgy, hogy a húsvéti ünnepekre bevásároltuk a zöldségféléket és a rengeteg főtt étel mellett csak dekorációként használtuk fel a paradicsomot, paprikát, retket, újhagymát stb. Hétvégén úgy döntöttem, mielőtt minden tönkremenne a hűtőszekrényben, készítek belőle „mindent bele salátát”. Néhány paradicsom mellett egy kígyóuborka-vég, néhány salátalevél, újhagyma, hónapos retek, lecsópaprika is árválkodott a polcon, melyeket hasonló darabokra vagdaltam, majd egy tálba tettem. Akadt még némi trappista sajt, és néhány olívabogyó is egy üvegben. Ezeket is beledobtam a többi közé, majd kevés olívaolajjal, sóval, néhány cikk préselt fokhagymával, kevés oregánóval, nagyon finom saláta lett belőle. A családom egy része salátaként fogyasztotta a gombás rizshez, rántott sajttal, míg a másik fele egyszerűen köretként ette meg.

Pirítósra is

Bár még a paradicsom igen drága, de két-három darab már megfizethető, melyből hasonló ízesítéssel kiváló reggelit és vacsorát is készíthetünk. Az összekockázott paradicsomokat, szintén sóval, fokhagymával, olívaolajjal, oregánóval szoktam fűszerezni, mely nagyon finom feltét pirítós kenyérre, vagy karikára vágott bagettre, melyet a sütőben pirítok meg.

Sipos Marianna