Zoológiai szenzáció! Újra kis panda ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban!
Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark. Készítette: Soós Noémi

A vörös macskamedvéknek is nevezett 6 hetes kölykök orvosi vizsgálata ma volt, egészségesek és hamarosan már maguktól is kimerészkednek az odújukból a látogatok nagy örömére.

Zoológiai szenzáció a szabolcsi megyeszékhelyen. A Nyíregyházi Állatparkban újra kis panda ikrek születtek. Az apróságok orvosi vizsgálta megtörtént, kiderült többek között az is, hogy az ikerpár egyik tagja nőstény, a másik pedig hím.

A kis pandák az orvosi vizsgálat alatt kissé megilletődtek, szüleiknek éles hangon jeleztek, egyedül vannak. Ám a vizsgálat nem tartott sokáig, súlyuk és nemük feljegyzése után többek között egyedi azonosító jelet, chipet is kaptak az apróságok.

Révészné Petró Zsuzsa az Állatpark osztályvezetője elmondta:

Egy nagyon különleges ázsiai fajról van szó, talán a legérdekesebb, hogy nem öt, hanem hat ujja van a kis pandának. A csuklócsont megnagyobbodása, a hatodik ujj segítségével a bambuszt könnyedén le tudják szedni, hiszen bár a ragadozók rendjébe tartoznak, fő táplálékuk a bambusz. Viszont a bambusz energiaszegény, így idejük nagy részét alvással töltik. A hím és a nőstény állatunk a 24 órából legalább olyan 18-19 órát fekvéssel, pihenéssel tölt. A fajnak a másik neve a vörös macskamedve – de a kicsik ilyenkor még szürke bundával rendelkeznek.

A nyíregyházi kis panda szülők 5 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A nőstény, Ting-ting Pozsonyból, míg párja Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A szaporulat azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán születnek a macskamedve-félék családjába tartozó állatok. Nyíregyházán a tenyészpár nagyon sikeres, ez már a 3. ikerpár!

Révészné Petró Zsuzsa hozzátette:

Végveszélyben élő állatfajról van szó, összesen 10 ezer példány él Ázsia területein a szabadban, elsősorban a hegyvidékeken őshonosak, 2-4000 méter tengerszint feletti magasságban. Sajnos az élőhelyük pusztul, másrészt az orvvadászok irtják őket és az elmúlt 50 évben 40%-kal csökkent a populáció – ezért fontos, hogy állatkertekben is szaporítsuk őket.

A kicsik várhatóan pár hét múlva már önállóan is elhagyják az odút és akkor még többen láthatják majd az apró kis pandákat.

 

Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark. Készítette: Soós Noémi