Zsindelyes Összművészeti Fesztivált tartottak szombaton a Sóstói Múzeumfaluban

Zsindelyes Összművészeti Fesztivált tartottak szombaton. A Sóstói Múzeumfaluban született újjá az egy évtizeddel ezelőtt még Érpatakon tartott, most is sokakat vonzó, neves rendezvény, ahol a hagyományos, népi értékeket képviselő fellépők, táncosok, zenészek és énekesek mellett a tizenévesek kedvencei, valamint a retró jegyében állócsillagnak számító együttesek is felléptek. Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter az újfehértói fürtös meggy magyar értéktárba való felvételéről szóló oklevelet adott át a főszervező, Papp József számára.

Nem titkos üzenet...

A TNT, a kilencvenes évek második felének egyik legnépszerűbb csapata is fellépett szombaton a múzeumfaluban. S az ismert slágerük címével (Titkos üzenet) ellentétben egyáltalán nem titkos üzenet volt, hanem közismert tény, hogy feléled a Zsindelyes, mégpedig összművészeti fesztiválként a skanzenben.

Összművészeti, értékőrzéssel

A jelzőből sejthető, hogy volt ott sok minden: a népi kultúrát képviselő fellépőktől, a tradicionális ízek kóstolásán át a népi iparművészetig és vásárig, kézműveskedésig, a mesterségek bemutatásáig, s a népi játékokig egyfelől. Másrészt a tizenéveseknek kedvezve például népszerű youtuberek és az újfehértói Roxane zenekar is felléptek a kisszínpad kínálatában.

Pálinka lovagrendek

A nagyszínpad egyik látványossága pedig a sztárfellépők mellett a Magyar Pálinka Lovagrend, valamint a Szabolcsi, továbbá a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjainak felvonulása volt, melyet az ünnepi beszédek követtek. Nyíregyházán először, hiszen a hírneves fesztiválnak a múlt évtized elejéig helyet adó érpataki terület beépült, most már a Zsindelyes Cottage turisztikai komplexum foglalja el.

Nyíregyházára költözött a rendezvény

Dr. Ulrich Attila alpolgármester a városvezetés nevében köszönetet mondott azért, hogy a Zsindelyes brand képviseletében az ötletgazda, Papp József úgy döntött, a múzeumfaluban éleszti újjá kilenc év elteltével a rendezvényt. – Tette ezt azért, mert van egy olyan alapelve, ami a múzeumfalu jellegével is egybevág: az értékteremtés, az értékmegőrzés és az értékek átadása, amellett, hogy nemzeti italunkat, a magyar, eredetvédett pálinkát is kicsit promótáljuk.

Fontos hungarikum

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter szintén köszönetet mondott Papp Józsefnek és csapatának, mégpedig azért, mert a pálinkából XXI. századi terméket készített, amire büszkék lehetünk, s mely bárhol a világon megállja a helyét. Egyben a fogyasztóknak is, akik a pálinkát, mint hungarikumot szeretik és hisznek benne, s ezáltal tudatos vásárlóként a hazai terméket preferálják, ami fontos a mai világunkban.

Kiemelkedő nemzeti érték

A tárca vezetője meglepetéssel érkezett. – Örömhírrel érkeztem, szeretném megosztani önökkel, hogy az újfehértói fürtös meggy magyar értéktárba történő felvétele alkalmából egy oklevelet szeretnénk kibocsátani és átadni Papp József számára, hiszen kiemelkedő nemzeti értékké vált az újfehértói fürtös meggy a pálinka után. Ez olyan teljesítmény, eredmény, olyan több évtizedes munka gyümölcse, amit neki köszönhetünk, s amelyre méltán lehet rá büszke –mondta dr. Nagy István.

A fürtös meggy sikertörténete

Az oklevelet átvevő Papp József azt mondta, évente 2-3 ezer mázsa fürtös meggyet dolgoznak fel, s általában a piaci ár fölött vásárolják fel. A fesztivál újjáélesztésének egyik okát abban jelölte meg, hogy családi vállalkozásuk 30 éve kapta meg az elsők között a minőségi pálinka előállításához a működési engedélyt. A másik, hogy egy húsz évvel ezelőtti konferencián álmodta meg a gyümölcs, a fürtös meggy sikertörténetét – és csapatával cselekedett is érte.

Hazai és EU-s oltalom

– Húsz év munka van abban, hogy az újfehértói fürtös meggyből olyan terméket állítsunk elő, amely megkapta a magyarországi földrajzi árujelző oltalmat, és az EU védettségét is, az újfehértói meggypálinka és most már az újfehértói meggy is. Ezen túlmenően a hungarikum bizottság az újfehértói meggypálinkát és a fürtös meggyet is kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította – emelte ki.

Tömegvonzó élő koncertek

S bár a Zsindelyes rendezvénye már nem pálinkafesztivál, a hungarikum is főszereplője volt a napnak. A nagy tömeget vonzó rendezvény egyik sztárvendége a TNT együttes volt, az EDDA Művek pedig éjszakába nyúlóan csalogatta Sóstóra a Zsindelyes Összművészeti Fesztivál résztvevőit.