„Húsz évesek lettünk!”
Tegnap ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a Változókorú Nők Egyesület a Városmajori Művelődési Házban, ahol alakulásuk óta tevékenykednek.

Dr. Jakó Jánosné egyesületi elnök köszöntőjében a következők is elhangzottak:


„Ez nagy idő egy klub életében. Nem gondoltam, hogy megérjük a 20 évet, de talán még az alapítók sem. Hogy mégis itt vagyunk, nekik köszönhetjük. Név szerint Papp Károly osztályvezető főorvos úrnak, Tóth Klára védőnőnek, Molnár Sándorné Jutkának, Oroszné Marikának és természetesen minden „változó korú”, illetve megváltozott korú nőnek, akik azóta is klubunk tagjai.”

A változó kor több éven át tartó folyamat. A hormonális változásoknak ezt az időszakát a nők egy része alig észrevehető panaszokkal éli meg, míg másoknak komoly kellemetlenségeket, alvászavart, fáradékonyságot, hőhullámokat okoz. A kényelmetlen tüneteket néhány életmódbeli változással féken lehet tartani, így például a dohányzás elhagyásával, a stressz helyzetek kerülésével, étrendváltoztatással és rendszeres testmozgással.
Ennek értelmében alakult ki a klub fő tevékenysége, a csontritkulás elleni, heti két alkalommal történő gerinctorna. Emellett nagyon sok, különböző témájú előadást hallgathattak meg az elmúlt 20 év során a szemészet, a reumatológia, a nőgyógyászat és a belgyógyászat köréből, az idős korban leggyakrabban előforduló betegségekről és azok elkerülésének a lehetőségeiről, az egészséges, helyes táplálkozásról. Voltak irodalmi és történelmi tárgyú előadások is. Többször rendeztek szalonnasütést, múzeumlátogatást, és minden évet kirándulással zártak – felsorolni is nehéz őket.


„Úgy gondolom, hogy nem volt hiábavaló a klub létrehozása, mert elérte célját. Egészségesebben élünk, sokat mozgunk, és mindezeket igyekszünk átadni gyermekeinknek és unokáinknak.”